Haaruitval door stress

Stress zorgt voor een aantal veranderingen in het lichaam. Zo worden door een verandering van hormonen meer zuren aangemaakt.

Melkzuur is een van de zuren die door stress toeneemt. Melkzuur kan worden afgebroken, maar een groot deel van het melkzuur wordt via de zweetklieren uitgescheiden. Normaal bevat transpiratie 0,5% melkzuur, bij teveel adrenaline in het bloed kan dit 5-20% zijn.

Als de zweetklieren in de hoofdhuid extra melkzuur gaan uitscheiden, gaat het haar in eerste instantie vetter aanvoelen. Het haar wordt niet echt vet, maar de zuren houden vocht vast waardoor het haar vettig aanvoelt, zwaarder en slapper wordt en moeilijker in model is te brengen.

Uiteindelijk kan de grote hoeveelheid melkzuur op de hoofdhuid voor irritaties zorgen. Dit veroorzaakt o.a. vaak een jeukend gevoel.

Aantasting van het haar

Uiteindelijk kunnen zuren ook de haren aantasten. Melkzuur tast bijvoorbeeld de kitsubstantie tussen haarschubben aan. Hierdoor worden de haren poreus en slap.

Melkzuur kan ook doordringen in de haarpapil, waar het de lymfevloeistof verhardt. De haar krijgt geen voedingsstoffen meer en sterft.

Gevolgen van haaruitval door stress

De onderstaande klant had al 20 jaar zeer weinig haar. De balans van de hoofdhuid was geheel verstoord door conditionele problemen, waarvan stress de belangrijkste was.

Na herstel van de hoofdhuid en het reinigen van het lichaam herstelde het haar boven verwachting goed in 9 maanden tijd. Dit was mogelijk doordat de stamcellen en follikels niet beschadigd waren.

Behandeling

Meestal wordt volstaan met een shampoo en lotion die melkzuur neutraliseren en de gevormde kristallen verwijderen. Bij extreme irritatie en verstoring van de hoofdhuid kan het ook nodig zijn om de hoofdhuid weer in conditie te brengen.

Een korte diagnose van uw hoofdhuid is in deze gevallen al voldoende om te beoordelen hoe u uw haar en hoofdhuid het beste kunt verzorgen.

HairReset voor haarproblemen bij vrouwen HairReset voor haarproblemen bij mannen HairReset - Natuurlijk haarherstel
Voor professionals Contact Vestigingen