Verzuring
Zodra er in het lichaam meer zuren zijn dan basische mineralen is er sprake van verzuring. Dit gaat altijd samen met het vasthouden van veel afvalstoffen.
Verzuring ontstaat als het zuur in ons lichaam niet voldoende uitgescheiden of geneutraliseerd kan worden met basische mineralen, zoals calcium, zink, magnesium, kalium etc.
Hoe komen zuren ons lichaam binnen?
Het grootste deel van de zuren in het lichaam krijgen wij binnen via de voeding. Het kan hierbij gaan om zure levensmiddelen (bijv. azijn), maar meestal om levensmiddelen waarbij tijdens de vertering zuren ontstaan.
Zodra uit een levensmiddel meer zuren ontstaan dan de mineralen erin kunnen neutraliseren, spreken we van verzurende voeding. Zo bevatten de meeste soorten fruit veel zuren, maar nog veel meer mineralen. Fruit is daarom in de meeste gevallen ontzurend.
De twee belangrijkste groepen verzurende levensmiddelen zijn eiwitten en suikers. Eiwitten in vlees, vis, zuivel, noten en peulvruchten kunnen worden omgezet in o.a. zwavel- en salpeterzuur. Dit betekent echter niet dat eiwitten vermeden moeten worden, want eiwitten zijn ook belangrijke bouwstoffen in ons lichaam. Het gaat alleen om de juiste balans.
Suikerhoudende producten als zoetwaren en frisdranken verzuren het lichaam ook. Zolang deze met mate worden gegeten, hoeft dit geen problemen te geven.
Naast voeding kan het lichaam ook verzuren door bijvoorbeeld langdurig medicijngebruik, tekort aan of te intensieve beweging en stress.
Verzuring door stress
Naast voeding is ook stress een belangrijke verzuurder. Bij langdurige stress raakt het hormoonsysteem uitgeput en reageert het lichaam niet goed meer op suikers. Het suikergehalte in de cellen neemt hierdoor toe waardoor gisting ontstaat. Tijdens deze gisting ontstaan veel zuren.
Langdurige stress is een belangrijkere factor in de verzuring dan korte incidentele stress.
Gevolgen van verzuring
Het lichaam kan goed overweg met een tijdelijk zuuroverschot. Zuren kunnen bijvoorbeeld via de urine en huid worden afgevoerd. Problemen ontstaan als het lichaam te veel afvalstoffen (slakken) gaat vasthouden en er een tekort aan basische mineralen ontstaat.
Door het vasthouden van afvalstoffen vertraagt de stroming van de lymfe en kan het lichaam extra vocht gaan vasthouden. Op de hoofdhuid zien wij dan dat de doorbloeding vermindert, haren slapper en futlozer worden.
Het lichaam kan ook besluiten een overschot aan afvalstoffen via de huid uit te scheiden. Dit zorgt bijvoorbeeld voor overmatige, geurende transpiratie, jeuk, eczeem en andere huidproblemen. Op de hoofdhuid kan dit tot irritaties leiden zoals jeuk, roodheid, ontstekingen en haaruitval.
Als de voeding niet genoeg basen bevat om de overtollige zuren te neutraliseren, worden mineralen uit de basendepots van het lichaam opgenomen. De best gedocumenteerde vorm hiervan is het onttrekken van calcium. Zodra meer eiwitten gegeten worden, neemt te hoeveelheid calcium in de urine toe. Calcium is een van de mineralen die gebruikt wordt om een zuuroverschot te compenseren.
Op de lange termijn zorgt dit echter voor tekorten aan mineralen. Omdat mineralen nodig zijn voor een goede zuurstofhuishouding, enzymen en hormonen kan een tekort aan mineralen tot tal van klachten leiden, zoals ontstekingen, spierpijn, migraine, botontkalking, cariës, gewrichtsproblemen en haaruitval.
Meten van verzuring
Er zijn meerdere manieren om verzuring te meten. In de HairReset vestigingen wordt gewerkt met Levend Bloed Analyse. Aan bloedfoto's is te zien of het lichaam voldoende ontslakt en of er sprake is van een tekort aan mineralen.
Naast bloedfoto‘s en het meten van de pH van de urine kijken wij ook naar u als persoon. De combinatie van uw gewoontes, uw lichaamstype en de kwaliteit van uw lymfe geven een volledig beeld van de mate van verzuring en wat er nodig is voor het ontzuren.